Wat Cranio kan betekenen bij stressgerelateerde klachten (vervolg)

Post 5 of 7

Als stress regelmatig of langdurig een rol speelt in je leven, vraagt dat veel van je lichaam. Als de balans tussen spanning en ontspanning verstoord is, speelt vaak je zwakste plek op.

Als je last hebt van onrust in je hoofd of op een andere plek in je lichaam, of je wordt geplaagd door maag/darmklachten, pijn en spanning in je nek en schouders, een gehaast gevoel, slecht slapen of niet lekker in je vel zitten…   kan stress de oorzaak zijn.

Bij langdurige stress krijgt het lichaam continu het signaal om alert te zijn, ofwel in actie te komen. Moeten we vechten of vluchten?  Bij kortdurende stress wordt het hormoon adrenaline aangemaakt. Houdt de stress langer aan, dan gaat het lichaam over tot de productie van cortisol. Dit is de normale, gezonde werking van ons stresssysteem. Het is natuurlijk van levensbelang om in actie te kunnen komen op het  moment dat er een levensbedreigende situatie is.  In onze huidige maatschappij is er vaak geen sprake van een levensbedreigende situatie, maar wel van stress in werk- of privésfeer.

Zo lang het stresssysteem wordt geprikkeld staat het  systeem dat voor herstel en ontspanning verantwoordelijk is ‘uit’. Ook als je voor je gevoel misschien niet zo gestrest bent, maar je lichaam ervaart dit wel zo, blijft het in de ‘actiestand’. Het lichaam kan helaas geen onderscheid maken tussen de verschillende oorzaken van stress.

De behandeling met cranio is er op gericht deze ongezonde situatie zo snel mogelijk te doorbreken en het lichaam weer te laten ontspannen. Onderzoek heeft uitgewezen dat aanraking op zich al ontspannend werkt.
Het systeem dat bij inspanning actief is, wordt in de behandeling afgeremd. Op die manier wordt het overprikkelde zenuwstelsel tot rust gebracht. Door de ontspanning vermindert de spierspanning en wordt de vicieuze cirkel waarin het lichaam is beland, doorbroken.

Behalve dit effect brengt Cranio ook weer in beweging wat vast is gaan zitten. Bij een goed functionerend lichaam kunnen weefsels en vloeistoffen optimaal (zonder blokkades) bewegen en stromen.

Een ander belangrijk onderdeel van de behandeling is om te leren de signalen van je lichaam sneller op te merken en te weten wat er nodig is om je lichaam rust en herstel te geven.

Zelden is het mogelijk om de stress of drukte uit je dagelijkse leven te bannen, maar je kunt er wel voor zorgen dat een eventueel negatief effect binnen de perken blijft.

Voor meer informatie: neem vrijblijvend contact op met Kirsten van den Brink: 06-24979324 of kirsten@craniohouten.nl.

Menu