Trauma en regulatie

Wat cranio kan beteken bij Trauma en de regulatie ervan

De bedoeling van lichaamswerk bij mensen die een trauma hebben ondergaan is om hun vermogen  zich zelf te reguleren te vergroten.  Als er sprake is van een traumatische gebeurtenis – klein of groot raak je door prikkels sneller ontregeld. Door je in de behandeling te laten voelen wat helpt om vanuit een beetje ontregeld te zijn weer in de zone te belanden waar je controle hebt ontwikkel je handvaten  die je helpen om dit in situaties toe te passen waar je in het dagelijkse leven even ontregeld bent.

Een beetje ontregelt zijn kent iedereen wel, je zult bijvoorbeeld een gesprek gaan hebben bij de doktor voor een uitslag waar je je zorgen om maakt. De spanning is in heel je lichaam voelbaar, als er dan nog op weg daar heen file is schiet je echt in de stress, je begint te zweten, de kans is groot dat je fors geïrriteerd bent. Op zo een moment is het fijn als je weet wat jou helpt om de spanning te verminderen, welke plek in je lijf of welk gebaar je weer rustiger maakt. Dat gaan we in de behandeling uitzoeken.

Tijdens een congres van Bessel van de Kolk over traumasporen had ik al veel geleerd over de wetenschappelijke achtergrond van het feit dat trauma echt in het lichaam – in het bindweefsel – zit opgeslagen, en tijdens een cursus over trauma en regulatie werd deze kennis omgezet om in de praktijk ermee te kunnen werken .

Het bindweefsel heeft herinneringsvermogen.  Een trauma ontstaan als een gebeurtenis/ een ervaring  op het moment dat het plaats vindt niet verwerkt kan worden. Het wordt opgeslagen in een gedeelte van het lijf waardoor het lichaam – op die plek- in een verstarring belandt.

Bij stress wordt het alarmsysteem geactiveerd dat vanuit de evolutie bepaalt wat in deze bedreigende situatie de beste strategie is. De opties zijn vechten, vluchten of bevriezen/verstarren. Trauma’s waarin het systeem kiest uit bijvoorbeeld bevriezen/verstarren worden opgeslagen in het lichaam.

Onderzoek heeft uitgewezen dat door je te bewegen op een manier waarbij ook lichaamsbewustzijn nodig is – denk aan bijvoorbeeld yoga,-  stress verminderd wordt.

Wat het lichaam  of het gedeelte van het lichaam waar het trauma is opgeslagen is helpt om uit de bevriezing/verstarring te komen is:  weer in beweging komen en je hiervan bewust zijn. Daarmee worden die gedeelte in   de hersenen gestimuleerd die voor het tijdsbesef verantwoordelijk zijn en kan het lichaam zich in zijn geheel steeds meer bewust worden dat er in het ‘hier en nu’ geen ervaring is, die te groot is om te verwerken

Ook op dit proces is de behandeling met cranio gericht: in beweging brengen wat verstard/geblokkeerd  geraakt is en daarbij voelen hoe het hier en nu voelt.